Faldende lejepriser og stigende SU: Det er blevet billigere for studerende at bo i Aarhus

Aarhus er en studieby, men mange unge synes, at priserne på lejeboliger er urimelig høj. Et nyt datatræk fra Data Insights viser en tendens, der peger i en helt anden retning.

Katrine Bjerre

Katrine Bjerre

22. jan. 2025

I de senere år er der skudt mange nye byggerier op i Aarhus – flere af dem særligt målrettet de studerende. Med dem er der fulgt en udbredt fortælling om, at lejepriserne er steget til et niveau, hvor SU-budgettet ikke længere rækker. 



Men er det egentlig også faktuelt korrekt, at huslejepriserne er steget for de studerende?    

Ser vi alene på forholdet mellem lejepriserne og SU-indkomsten, er der mere luft i økonomien for studerende nu end for blot få år tilbage. For mens SU’en løbende er sat op, er lejepriserne på 2-værelses lejligheder i Aarhus faldet svagt siden 2017.

Beregning fra Data Insights. Lejepriser for 2-værelses lejligheder er taget i betragtning i Aarhus Kommune. SU-satser for udeboende er hentet på Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Faldende husleje 

De nye tal for lejeboligmarkedet viser, at huslejen for en 2-værelses lejlighed i Aarhus er faldet 3 pct. fra 2017-2024 målt på medianlejen. Modsat er SU’en i samme periode steget 9 pct. 

Differencen på lejepriserne og SU’en er altså faldende, hvilket giver studerende et større rådighedsbeløb, når udgifterne til husleje er dækket.  

Men hvorfor synes de studerende så, at det er blevet urimelig dyrt at finde lejebolig i Aarhus?  

Opfattelsen kan bunde i andre faktorer. Prisstigninger på dagligvarer, energipriser m.m. kan ifølge Forbrugerøkonom hos Nordea, Ida Moesby, være en af forklaringerne på, at studerende står tilbage med en følelse af at have færre penge mellem hænderne:   

”SU’en bliver løbende reguleret op, men den er ikke fulgt med de høje prisstigninger, som vi har set, særligt i de seneste 2 år. De unge har derfor ikke decideret færre penge, men deres penge rækker ikke lige så langt mere – og det gør ondt i et studiebudget, der i forvejen er skåret ind til benet,” siger hun. 

Uden for centrum er der penge at spare   

Kigger man på Aarhus Kommune er det tydeligt, at man kan spare en betragtelig sum penge ved blot at flytte få kilometer væk fra centrum.    

I en radius af 3-4 kilometer fra centrum er den gennemsnitlige medianleje f.eks. 1.000 kroner lavere pr. måned end i midtbyen. 

De senere år er områder som Frederiksbjerg og Trøjborg blandt de mest populære blandt de studerende. Men flere studerende har også fået øjnene op for områderne lidt længere væk, og efterspørgslen stiger i f.eks.  Vejlby Risskov, Tilst og Viby J.