Seniorerne skal tænkes ind i fremtidens byudvikling

Antallet af ældre i Odense er stigende, og det kalder på en ny tilgang til byens byudvikling. Ifølge Realkredit Danmarks analysechef, Mark Maack Gibson, er der et betydeligt behov for flere og større lejeboliger målrettet seniorer – både af hensyn til de ældre selv og for at frigive parcelhuse til børnefamilier.

Katrine Bjerre

16. jul. 2025

"Vi ved, de ældre vil bo på meget plads, så det er forfejlet at tænke, at de skal bo meget småt og let. De kommer direkte fra et stort parcelhus og har været vant til meget plads," siger Mark Maack Gibson.

Behovet for mere seniorvenligt byggeri i Odense er særligt aktuelt i lyset af den kommende byudvikling på det tidligere Odense Universitetshospital (OUH). Her bør udviklere og investorer overveje, hvordan de kan tilgodese en voksende befolkningsgruppe med specifikke boligbehov.

”De bliver hængende i parcelhusene, sikkert af mange årsager. Men man har i hvert fald misforstået segmentet, hvis man tænker, at de også er ude efter små nemme lejligheder som de studerende. Det er ikke det, vi ser,” forklarer Mark Maack Gibson.

Et overset segment

Hos Data Insights oplever vi samme tendens. Ifølge Anders Hyldborg, direktør hos BoligPortal A/S, er seniorerne et segment, som i høj grad er blevet overset i den hidtidige byudvikling.

”For hver seniorvenlig lejebolig udbudt på BoligPortal er der fem boligsøgende. Disse tal indikerer meget fint, at flere udviklere og investorer vil begynde at se i retning mod seniorerne – og her er det væsentligt, at vi ikke ser de ældre som ét samlet segment med samme ønsker til deres bolig,” udtaler han på baggrund af data fra Data Insights.

Tallene viser blandt andet, at boliger med adgang til elevator og udendørsarealer er særligt efterspurgte, og at lejeboliger med fem værelser eller mere er blandt de mest attraktive for denne målgruppe i Odense.

Byg med omtanke

Selvom større boliger kan medføre øget tomgang, maner Realkredit Danmarks analysechef til ro:

”Men folk indretter sig efter det, der bygges. Og bygger man for stort, så finder de studerende nok sammen i de større lejemål, så det skal man som investor ikke være så bange for.”

Han kommer desuden med en anbefaling til tempoet i udviklingen:

”Mit råd til Odense vil nok være: Lad være med at bygge så meget, at byen ikke kan følge med. Lad projekter udvikles i den hastighed, I kan se jer selv i. Og så skal bygherrerne ikke gå ind og regulere for meget, så byggeriet bliver begrænset for meget.”

Med ca. 28.000 personer i segmentet 69+ i Odense – den næstmest voksende aldersgruppe efter de 18-29-årige – er behovet for differentierede og rummelige seniorboliger mere aktuelt end nogensinde.